Eksantrik Pres elektrik motoru aracılığıyla çalışan bir pres sistemidir. Elektrik motorundan elde etmiş olduğu dönme hareketini kayışlar sayesinde volan sistemine aktarır. Günümüzde kullanım amaçlarına göre farklı tonajda üretimleri mevcuttur. Sıklıkla kullanılan eksantrik pres türlerine H tipi ve C tipi eksantrik presler örnek olarak gösterilebilir.
EKSANTRİK PRES NEDİR?
Kelime anlamı olarak dış merkezli anlamına gelmekte olan bu sistem Endüstriyel sektör içerisinde kullanılan eksantrik mili ise bir diğer ismi olan “Kam Mili” olarak da geçmektedir. Hareket etme kabiliyetini eksantrik kayışı bölümünden alan bu parçaları döküm yöntemi ya da dövme yöntemi ile tek parça şeklinde üretilmektedir. Bir makine üzerinde yer olacak eksantrik sayısı makinenin modeline, markasına göre de değişiklikler göstermektedir.
Eksantrik pres, elektrik motorundan elde etmiş olduğu dönme hareketini mekanik enerjiye çeviren pres sistemleridir. Elektrik motoru tarafından çıkarılan, merkezden kaçık millere hâkimdir. Presleme işlemini gerçekleştirecek parça ve parçalar ise bu mile bağlı olarak çalışmaktadır. İnip, çıkma hareketlerinden dolayı işlenmek istenen malzemeye gerekli olan şeklin verilmesi de bu sayede sağlanmaktadır.
Gövde yapısına göre değişmekte olan presler, açık gövdeli presler ve düz kenarlı presler olarak da sınıflandırılmaktadır. Kullanılacak olan pres makinesinin, ihtiyaca yönelik olup olmadığı konusunda dikkat edilmesi ve kontrol edilmesi gereken şey pres tahrik sisteminin kapasite ölçüsü olacaktır. Bu vasıtayla pres makinesinin kullanım alanına hitap edip etmediği anlaşılmaktadır.
HAVA KAVRAMALI EKSANTRİK PRES NEDİR?
Eksantrik preslerin çalışma prensipleri gereği havaya ihtiyaç duymaktadırlar. Hidrolik presler için bu gerekli değildir. Bazen hidrolik preslere ek parçalar eklenmektedir ancak çalışma prensiplerinde hava ile çalışan mekanizmaları yoktur. Eksantrik preslere kavrama, yan denge pistonları, balans silindirleri, hidrolik sigorta başlıca sayabileceğimiz hava ile çalışan sistemlerdir. Presin büyüklüğüne göre ihtiyacı olan hava miktarı da değişiklik göstermektedir. Buna eş değer olan hava debisinin de preslerin boyutuna göre değişiklik göstereceğini de unutmayalım.
HAVA KAVRAMA NASIL İŞLER
Kavrama fren kombinasyonu pnömatik olarak çalışmaktadır. Kompresörden gelen havanın çok iyi filtre edilmiş olması da gerekmektedir. Prese gelen basınçlı hava şartlandırıcıdan geçerek ana hava tüpü içinde toplanır. Ana hava tüpünden çıkan hava kavrama kumanda valfine gider. Çift el kumanda butonlarından veya pedaldan gelen komut ile valf basınçlı havayı açarak kavramanın hareketini yani krank milinin hareketini sağlamaktadır. Kavramaya giden hava basıncı, basınç kontrolü müşürü ile kontrol edilir. Basınçlı hava düştüğünde hava basınç müşürü presin kumandasına gönderdiği sinyal ile kavramanın hareketini durdurur. Ana motor çalışmaya devam eder. Basınç düştüğünde koç aşağıda kaldı ise pres kumanda panosunda ki ters dönüş şalterden çalıştırılarak en üst ölü noktaya alınması sağlanır.
EKSANTRİK PRES NE İŞE YARAR
Kesme, delme, çekme ve derin çekme işlemlerinde kullanılmaktadırlar. Bu makinalar hızlı ve seri bir şekilde işlem görmektedir. Maliyetleri ise düşüktür. Bu nedenden dolayı sıklıkla tercih edilmektedir. Tekrarlayan hareketleri dolayısı ile kalıpçılık gibi işlerde de kullanıldığı olmuştur. Kesme ve dilimleme işlerinde eksantrik presler kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra, yüzey düzleştirme ve profil büküm işlerinin yapılması için de eksantrik presler idealdir.
- Kesme
- Hassas Delme
- Dilimleme
- Sıkıştırarak Delme
- Pul Kesme
- İncelterek Çekme
- Şekil Kesme
- Ağız Bükme
- Yüzey Düzleştirme
- Katlama
- Açık Kalıpta Dövme
EKSANTRİK PRES ÇEŞİTLERİ
Eksantrik pres çeşit ve gövde yapılarına göre 4 gruba ayrılmaktadır;
- Dökme Demir Gövdeli (Pik) Eksantrik Presler
- Çelik Konstrüksiyon Eksantrik Presler
- C Tipi Eksantrik Presler
- H Tipi Eksantrik Presler
Eksantrik Pres makinaları alt-üst tablolar da basınç, kuvvet üretip ve uygulayan endüstriyel makinelerdir. Malzemenin niteliğine göre doğru basınç üreten, malzemenin özelliğine göre doğru özellikleri ve kriterleri taşıyan pres tezgahı seçilmelidir.
Eksantrik pres makineleri aşırı yük alabilmekte olup, koruyucu sistemin olmadığı durumlarda prese zarar verebilir. Endüstriyel alanda hidrolik preslere oranla daha seri çalıştığından seri üretime daha elverişlidir.