tr

SÜTUNLU MATKAP NEDİR

3.329
SÜTUNLU MATKAP NEDİR

Sütunlu Matkap modelleri elektrik aracılığı ile çalışan ve kayar tablası bulunan bir kolon, sabit bir tabla ile motor tahrik sisteminden meydana gelmiş olan Matkap modelleridir. Sütunlu matkap tezgâhlarının genel olarak kullanımının en temel amacı delme işlemi gerçekleştirmesidir. Bunun yanı sıra; raybalama, kılavuz çekme, havşa açma ve basit frezeleme işlemlerini de gerçekleştire bilirsiniz. Seçtiğiniz takıma göre çeşitli işler yapmak mümkündür. Sütunlu matkap çeşitleri, özelleştirilmiş çoğu malzemeyi barındırmak için bütün cihazı yukarı ya da aşağı hareket ettirmeye destek olmaktadır.

SÜTUNLU MATKAP TEZGAHI NEREDE KULLANILIR

Sütunlu matkap tezgâhları, ayarlanabilen sehpası sayesinde en zorlu işlerinden üzerinden gelmektedir. Ergonomik, kauçuk tutma sapı ile kavrama kolaylığı sağlamaktadır. Kendi etrafında 360° dönebilen ve ±45° eğim alabilen bir tabla içeriği bulunmaktadır. Fabrikalar, sanayiler, imalathaneler, seri üretim atölyeleri başlıca kullanım alanlarıdır.
Sütunlu Matkap tezgâhları, demir metal levha üzerinde istediğiniz ölçüler olmak üzere düzgün ve biçimli şekilde delik delinmesi amacıyla kullanılmaktadır. Sütunlu matkap, maksimum kuvvetli bir elektromanyetik yapışma kuvveti kullanarak, kuvvetli bir manyetik taban aracılığı ile doğrudan yüzeylere yapıştırılmaktadır. Barındırdığı bu özellik, sütunlu matkap modellerini az çaba ile doğrudan daha geniş ve büyük iş parçalarına, çalışma koşullarına yerleştirme imkânı sunmaktadır

SÜTUNLU MATKAP ÖZELLİKLERİ KOVAN

Her malzeme de bulunduğu gibi bu matkaplarda da ana parçalar bulunmaktadır. Bunlar kısaca: İş mili, kovan, kafa (gövde), ana kolon mili, iş tablası, tahrik sistemi ve ana tabla.

İŞ MİLİ: Matkap yahut kesici takımı bir mandren veya başka bir tutucu aracılığı ile tutar. Bu esnada kovan içinde dönmeye başlayarak iş parçası üzerine işlem sağlanmasını sağlar. İş mili ucunun kalınlığı en dikkat edilmesi gerekenlerdendir. Bu tanım için “mors no” ifadesi de kullanılmaktadır. Küçük matkaplar 2, orta boy 3 ve büyük matkaplar ise 4 mors şeklindedir.

KOVAN: Bu parçamız ise dönmez, iş miline rulman yardımı ile yataklama yaparak iş milinin hareket etmesini sağlar. Kovanın kendisi de kafa içinde yerleştirilmiştir.

ANA KOLON MİLİ: Kafayı ve iş parçasını tutarak tabla ile beraber tezgâhın bütün iskeletini oluşturmaktadır. Kolon çapı tezgâhı büyüklüğünü belirleyen ana parçalardan birisidir. Tezgâhın sağlam oluşu, kolon çağına bakılarak kolayca anlaşılabilir.

KAFA (GÖVDE) : Bu parça genel olarak birbirine paralel şekilde duran iki delikten oluşur. Büyük olan delik sayesinde ana kolona bağlanırken, öndeki delik ile de kovana yardım yapılır.

TAHRİK SİSTEMİ: Kaf arkasına veya üstüne bağlı bir motordan alınan dönme hareketi bu sistem ile iş miline iletilmektedir.

İŞ TABLASI: İş parçasının, parçacığının üzerine sabitlendiği ana kolon miline bağlı olan, delme eksenine dik olan temel parçalardan birisidir. Ana kolon boyunca yukarı ve aşağı hareket edebilir.

ANA TABLA: Makinanın tüm parçalarının bağlı kaldığı ve destekleyen, yere  yahut masaya bağlanan, genelde T slot kanallı parçalardır. Titreşimleri engelleyerek, delme işleminin hassas bir şekilde yapılmasına olanak sağlar.

ETİKETLER: ,